Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8030
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez GRUBEER
    ale jesteś pewien ze jest ok ?? to nie jest Meg's :twisted: :twisted: :twisted:
    Używałem już kilka różnych środków łącznie z ropą. Ostatnio ten http://liquimoly.pl/features/katalog...keyword=asfalt.
    Ten od ciebie chyba najlepiej sobie radzi.

[ Dodano: Nie 28 Mar, 10 11:39 ]
    Zamieszczone przez Big
    Ten brud jest w takich miejscachż ze nie ma tam wogóle podejscia. Szorowałem to paskudztwo kupę czasu specjalnym pedzelkiem, a potem wycierając, owijałem mikrofibrę wokól palca i próbowałem wytrzeć, ale nie dało rady
    Wprawdzie po ostatnim sezonie felgi miałem mniej ubrudzone. Robiłem najpierw mycie pianą aktywną Nilsena, potem poprawka jak wyschły Hot Rims All Wheel Cleaner i wytarcie do sucha jakąś szmatą ze starego podkoszulka, następnie usuwanie smoły (a było jej dużo) i odważników (raczej kleju po nich) z pomocą preparatu Tar & Glue Remover od GRUBEER'a i spółki (jest super). Mycie po tym wszystkim felg płynem do szyb firmy "Real" i na to wosk Meg'sa (bo innego na tą chwilę nie mam). Aluski jak nowe wyglądają, żadnych osadów nie zostało.
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Deco
      Rider
      • 2008
      • 612

Żeby nie było uważam, że wosk megsa #16 jest jednym z fajniejszych wosków klasy nazwijmy ją "średniej".

Komentarz

• Jarek_wawa
        Rider
        • 2009
        • 283

Andrzej Z., uświadom mnie.
        Ten czarny ślad na zderzaku to lakier z innego samochodu, czy podkład z vectry ?

Komentarz

• GRUBEER
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 936
          • Volkswagen

Jarek_wawa, u Ciebie (koleżanki) też tak jest czy mniej ??
          Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
          Gejsza 6

Komentarz

• Andrzej Z.
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 710
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Jarek_wawa
            Andrzej Z., uświadom mnie.
            Ten czarny ślad na zderzaku to lakier z innego samochodu, czy podkład z vectry ?
            To czarne to wtarty jakis plastik lub cos podobnego niewiem niestety z czego to jest czy z listwy innego auta czy innej przeszkody,podklad jest jasniejszy od lakieru co tez widac na foto po usunieciu tego czarnego
            CDS-AutoSpa

AXR TDI+
            Perfect Service by DobryGrześWawa
            ET-14,352

Komentarz

• Jarek_wawa
              Rider
              • 2009
              • 283

Andrzej Z., dzięki.
              GRUBEER, u mnie sprawa jest skomplikowana:
              - Toyota na starty lakier na plastikowym zderzaku do czarnego plastiku. Już zrobiłem lakierem zaprawkowym ale jest lipa.
              - Ford ma lakier z Toyoty i to powinno zejść

Komentarz

• wrobel
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 365

http://demotywatory.pl/1279399/Tymcz...ieopodal-myjni :diabelski_usmiech

Komentarz

• Andrzej Z.
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 710
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

wrobel, dobre ale lepiej zdradz przy ktorej myjni ta gołębia horda sie czai..... :twisted:
                  CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                  Perfect Service by DobryGrześWawa
                  ET-14,352

Komentarz

• daniel.krech
                    Drive
                    • 2009
                    • 88

witam panowie,potrzebuje porady,potrzebuje cos dobrego do mycia szyb,wewnatrz auta.ogolnie uzywam kosmetykow firmy meguiars.maja oni w swojej ofercie jakis ''cudowny'' srodek ale wole sie najpierw zapytac. moze ktos ma cos sprawdzonego co moglby polecic.bede wdzieczny za odp pozdrawiam

Komentarz

• Deco
                      Rider
                      • 2008
                      • 612

daniel.krech, Ja Ci polece Autoglym Car Glass Polish

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez daniel.krech
                        ogolnie uzywam kosmetykow firmy meguiars.maja oni w swojej ofercie jakis ''cudowny'' srodek ale wole sie najpierw zapytac.
                        Ja wiem czy cudowny Po prostu dobry !! Używam go nazywa sie NXT Glass cleaner i faktycznie ładnie zcyści szyby nie pozostawiajac smug, a dodatkwo ma właściwości hydrofobiczne tzn. powoduje zbijanie wody w małekropelki na szybie które są zdmuchiwane przez pęd powietrza - fajne warażenie - tak że jadąc samochodem podczas opadów nie wielkiego deszczu szyba pozostaje sucha
                        Czarny Elegance

Komentarz

• daniel.krech
                          Drive
                          • 2009
                          • 88

dzieki za podpowiedz,a jak z praca wycieraczek po takiej szybie,nie ma smużenia czy tzw.mgiełki np w nocy przy pracujacych wycieraczkach??jeszcze nie wiem na co sie skusze,jestem teraz obecnie w UK i podjade tu do centrum motoryzacyjnego i zobacze co maja w ofercie,wiec albo to albo to napewno wezme,dzieki za info pozdrawiam

Komentarz

• kurczak1985
                            Rider
                            • 2009
                            • 300

Panowie... a co powiecie na taki zestawik?

do mycia ---> http://houseofwax.pl/product_info.ph...products_id=32
                            do polerowania --> http://houseofwax.pl/product_info.ph...products_id=21 (rozumiem ze ten preparat nie ściera lakieru tylko go ładnie nabyszcza - bo jescze nie mam co ścierac )
                            wosk ---> http://houseofwax.pl/product_info.ph...&products_id=1

Autko ma 2mies kolor black magic

i mam takie pytanie jeszcze bo nie znalazłem na nie odpowiedzi.... Czy jeżeli zastosuje te kosmetyki i całe autko np co 3-4dni opłucze karcherem to jaki będzie efekt? Auto powiedzmy mocno okurzone i 20km w deszczu? będzie się błyszczał czy trza go od nowa myć szamponem?

Komentarz

• Deco
                              Rider
                              • 2008
                              • 612

kurczak1985, Co do szamponu to szampon jak szampon, co do Poorboy's Black Hole Show Glaze no tu powinieneś być bardzo zadowolony co do wosku to colli jest ok możesz się ew. zastanowić nad megsem #16.

I koniecznie kup glinkę.

Komentarz

• kurczak1985
                                Rider
                                • 2009
                                • 300

a bez glinki nie będzie efektu? czy będzie mniej trwały czy jak? bo wszysycy o tej glice piszecie a ja jakos na swoim lakierze nie widze czegos przyklejonego co by zostało po myciu.... ? :|

Komentarz

• eX
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 980

Deco przeciez lakier jest swiezy 2miesiace to po co glinka, ja na swoim po roku uzywania nie wiele mialem co glinka sie bawic....

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

kurczak1985, bo tego nie widać, ale czuć wystarczy przeciągnąc ręką po lakierze przed i po glinkowaniu
                                    Glinka oczyszcza lakier z brudu. Położenie wosku na brudny lakier to jak położenie asfaltu na nie wyczyszczony ubytek z wodą wewnatrz. Odpadnie bardzo szybko
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 865

ja mam auto 3 miesiace - najwiecej brudu dla glinki mozna namierzyc na dole drzwi. Na masce czy dachu nie ma co glinkowac na tak mlodym aucie.
                                      Plotka glosi ze na wyglinkowanym aucie wosk trzyma dluzej - ale ja nie widze logicznego uzasadnienia dla takiego stwierdzenia.
                                      Co do mycia - samo plukanie myjka cisnieniowa nie usunie brudu - pozostanie szary nalot.

Komentarz

• kurczak1985
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 300

Zamieszczone przez Marx
                                        Plotka glosi ze na wyglinkowanym aucie wosk trzyma dluzej - ale ja nie widze logicznego uzasadnienia dla takiego stwierdzenia.
                                        Ja właśnie tak samo cały czas sie zastanawiam... skoro auto będzie dokladnie umyte i wytarte i nie będzie na nim nieczystopści, niedomycia i drobinek no to dlaczego wosk ma się trzymać gorzej... :roll:

Czy z tego zestawu kosmetyków podanego troszkę wyżej będę zadowolony? Spełni on moje oczekiwania? dodam, że nigdy jeszcze nie nakładałem tyle warstw na auto zawsze wiaderko i heja lub myjnia bezdotykowa

[ Dodano: Czw 01 Kwi, 10 17:31 ]
                                        Zamieszczone przez Big
                                        kurczak1985, bo tego nie widać, ale czuć wystarczy przeciągnąc ręką po lakierze przed i po glinkowaniu
                                        Glinka oczyszcza lakier z brudu. Położenie wosku na brudny lakier to jak położenie asfaltu na nie wyczyszczony ubytek z wodą wewnatrz. Odpadnie bardzo szybko

A czy samo mycie tym szamponem nie wystarczy i wytarcie samochodu do sucha :?:

Komentarz

• czmielek
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 76

Jestem własnie po 3 godzinach woskowania megsem który kupiłem od Deco. najpierw poglinkowałem trochę i ta glinka od deco jest naprawde dobra jesli nie rewelacyjna. Megs strasznie twardy się robi po wyschnieciu i polerując myslałem że mi łapy odpodną. zaczynam powaznie mysleć nad jakims urzadzeniem mechanicznym (nawet nie wiem jak sie takie cuda nazywają) Mozecie polecic jakąś niedroga maszynę do polerowania wosku? Ogólnie z efektu jestem zadowolony choc dzis juz wiem że następne woskowanie rozbije sobie na dwa dni 8).

Komentarz

• tdi122
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 127

kurczak1985, zmień klep bo w tym są wysokie ceny :x http://www.showcarshine.pl/
                                            czmielek, nałożyłeś zbyt grubą warstwę wosku :wink:

Komentarz

• czmielek
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 76

Warstwa była cieniutka jak sik pająka 8) jedyne co sobie moge zarzucic to to ze wysmarowałem od razu cały samochód więc wosk miał duuuzo czasu żeby stwardnieć na maxa.

Komentarz

• Deco
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 612

czmielek, Bo ten wosk czyli megs #16 trzeba nałożyć najpierw na 2 elementy i pierwszy polerować później nałożyć na 3 element i 2 spolerować itd. Jak ten wosk zupełnie wyschnie to bardzo trudno się go poleruje.

eX, jak nie wyglinkujesz to wosk się nie będzie trzymał (to tak w skrócie).

Komentarz

• czmielek
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 76

Dzięki Deco, teraz juz to wiem :diabelski_usmiech

Komentarz

• kurczak1985
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 300

a powiedzic na jak dlugo wystarczy taka glinka? bo w sumie dość droga jest..... :roll: :?:

Komentarz

Pracuję...